DISTURBI COMPORTAMENTO ALIMENTAREModule APPLIED TECHNICAL AND DIETETIC SCIENCES
Academic Year 2024/2025 - Teacher: Lucia FRITTITTAExpected Learning Outcomes
The student must know the main eating disorders and the respective diagnostic criteria and clinical characteristics of the subjects with DCA; must acquire knowledge and skills on the different nutritional rehabilitation procedures in relation to the type of disorder, the setting of care and the severity of the state of malnutrition; must be able to identify early and prevent the risk of refeeding syndrome.
Course Structure
Frontal lessons, discussion of clinical cases, individual research carried out by students individually or as group work.
Should teaching be carried out in mixed mode or remotely, it may be necessary to introduce changes with respect to previous statements, in line with the programme planned and outlined in the syllabus.
Learning assessment may also be carried out on line, should the conditions require it.
Required Prerequisites
Detailed Course Content
- CLASSIFICATION OF EATING DISORDER .
- THE MULTIDISCIPLINARY EQUIPE IN THE TREATMENT OF EATING DISORDER .
- ASSESSMENT AND MONITORING OF THE NUTRITIONAL STATE.
- NUTRITION REHABILITATION IN ANOREXIA AND BULIMIA NERVOSA: GENERAL PRINCIPLES, AIMS, CLINICAL CHARACTERISTICS OF UNDERWEIGHT PATIENTS, STRATEGIES AND PROCEDURES OF NUTRITION REHABILITATION (Familiarization Training With Food (TFC), psiconutrizionale rehabilitation, Meal assisted, Artificial Nutrition)
- MALNUTRITION AND REFEEDING SYNDROME
- NUTRITION REHABILITATION OF FEEDING DISORDERS IN INFANCY AND EARLY CHILDHOOD.
- NUTRITION REHABILITATION OF BINGE-EATING DISORDER (Familiarization Training With Food (TFC), One Day Treatment, Cognitive-behavioral therapy)
- NUTRITIONAL INTERVENTION IN VARIOUS LEVELS OF CARE: Ambulatory, Semiresidence, Residence, Hospital)
Textbook Information
LINEE DI INDIRIZZO NAZIONALI PER LA RIABILITAZIONE NUTRIZIONALE NEI DISTURBI DELL’ALIMENTAZIONE, Ministero della Salute, Direzione generale per l'igiene e la sicurezza degli alimenti e la nutrizione.
Course Planning
Subjects | Text References | |
---|---|---|
1 | CLASSIFICAZIONE DEI DISTURBI DELLA NUTRIZIONE E DELL’ALIMENTAZIONE. | |
2 | PREVENZIONE DEI DCA | |
3 | RASSEGNA DELLE PRINCIPALI LINEE GUIDE NAZIONALI ED INTERNAZIONALI SUL TRATTAMENTO NUTRIZIONALE DEI DISTURBI DELL’ALIMENTAZIONE. | |
4 | L’EQUIPE MULTIDISCIPLINARE NEL TRATTAMENTO DEI DCA. | |
5 | VALUTAZIONE E MONITORAGGIO DELLO STATO NUTRIZIONALE | |
6 | LA RIABILITAZIONE NUTRIZIONALE NELL’ANORESSIA E NELLA BULIMIA: (Principi generali, Obiettivi, caratteristiche cliniche dei pazienti sottopeso, strategie e procedure di riabilitazione nutrizionale: Training di familiarizzazione con il cibo (TFC), Riabilitazione psiconutrizionale, Pasto assistito, Nutrizione artificiale) | |
7 | MALNUTRIZIONE E REFEEDING SYNDROME | |
8 | LA RIABILITAZIONE NUTRIZIONALE NEI DISTURBI DELL’ALIMENTAZIONE DELL’INFANZIA E DELLA PREADOLESCENZA. | |
9 | LA RIABILITAZIONE NUTRIZIONALE DEL DISTURBO DA BINGE-EATING: (Approccio psicobiologico basato sul TFC, One Day Treatment, Terapia cognitivo-comportamentale) | |
10 | L’INTERVENTO NUTRIZIONALE NEI VARI LIVELLI DI CURA: Ambulatorio, Semiresidenza, Residenza, Ospedale | |
11 | IL RUOLO DELLA FAMIGLIA NELLA RIABILITAZIONE NUTRIZIONALE DEI DCA |
Learning Assessment
Learning Assessment Procedures
in-progress test